Štátny príspevok pre mladých

Hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých je určený na financovanie nehnuteľnosti za účelom bývania.
Štátny príspevok sa poskytuje vo výške 3% (2% poskytuje štát a 1% banka) vo forme zníženia úrokovej sadzby, ktorá je bankou fixovaná 5 rokov. Niektoré banky príspevok zohľadnia už vo finálnej splátke úveru, no niektoré príspevok klientovi pripíšu na bežný účet na konci mesiaca ako kredit. Príspevok sa poskytuje maximálne na sumu 50 000 €, bez ohľadu na výšku hypotekárneho úveru.

Poskytnutie štátneho príspevku upravuje Zákon o bankách č. 483/2001 Z.z.,  ktorý presne vymedzuje podmienky za ktoré žiadateľ môže príspevok získať:

  • vek všetkých účastníkov úveru musí byť v rozmedzí 18 – 35 rokov. Výnimkou sú banky, ktoré vedia príspevok poskytnúť aj žiadateľom, ktorí majú v úvere starších ručiteľov.
  • žiadateľov priemerný mesačný hrubý príjem za predchádzajúci kalendárny rok (uvedený v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň) musí dosiahnuť najviac 1,3 násobok priemernej hrubej mesačnej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve. Výška hrubého príjmu sa stanovuje vždy na nadchádzajúci kvartál. Ak sú v úvere dvaja účastníci, ich príjem sa zrátava a hranica na poskytnutie príspevku sa násobí. Do 31.3.2016 je príjmová hranica na poskytnutie príspevku 1119,30€. Od4.2016 sa hranica zvyšuje na 1242,80 €.
  • na štátny príspevok je možné financovať byt, rodinný dom alebo stavebný pozemok s následnou výstavbou.

Ak je Vašim cieľom skoršie splatenie hypotéky (do 5 rokov), hypotéku so štátnym príspevok neodporúčam. Taktiež nie pre všetkých klientov je hypotéka so ŠPM tým najvhodnejším riešením. Keď sú úrokové sadzby nízke, je možné, že klientovi pri prepočtoch výjde lepšia úroková sadzba na klasickej hypotéke. Preto pri vybavovaní hypotekárneho úveru so štátnym príspevkom odporúčam osloviť finančného sprostredkovateľa, ktorý získa ponuky zo všetkých bánk, ktoré poskytujú príspevok (4 banky nedisponujú takouto možnosťou pre klienta). Následne, na základe porovnania podmienok jednotlivých bánk, viete vybrať tu najlepšiu a najvyhovujúcejšiu ponuku pre Vás.

Predchádzajúci článok
Úvery v skratke
Nasledujúci článok
Úvery na bývanie od 1.7.2019